Observe and Report (2009)

Både cover og trailer vitner om en såkalt «wacky», under middels til lite intelligent komedie – det er lett å trekke paralleller til den åpenbart elendige Kevin James-filmen Paul Blart: Mall Cop, som kom ut omtrent samtidig og også omhandlet en sprø kjøpesentervekter.

Men Observe and Report er et annet dyr enn den gir seg ut for å være, noe man fort aner når man får tak på de i overkant mørke og tragiske aspektene ved den, til å begynne med, tilsynelatende ordinære crazykomikken. Knapt en eneste person i denne filmen er sympatisk; de gjør det de gjør fordi de er smålige, egoistiske og kalde mennesker. Karaktergalleriet frontes av Seth Rogens vekterskikkelse, Ronnie Barnhardt. Han har bipolar lidelse og, trolig som følge av det og at han jevnlig slutter å ta medisinene, ikke noe realistisk grep om virkeligheten.

Vrangforestillingene spøkes det hyppig med, men ikke på bekostning av lidelsen – faktisk gjøres det aldri et komisk poeng ut av det. Ronnie, og for eksempel hans forhold til sin alkoholiserte mor, behandles overraskende seriøst i forhold til sjangeren. Enkelte scener er faktisk beint fram triste. Karakterhumor bygger svært ofte på karaktersvikter, og regissør Jody Hill løfter disse fram og tvinger en til å ta stilling til dem. Mens man ler av Ronnies mor blir man samtidig minnet på at kvinnen faktisk har et alvorlig problem som, i bunn og grunn, slett ikke er morsomt.

Mer enn én gang gikk tankene til Todd Solondz’ Happiness, men mange har også sammenlignet denne filmen med Taxi Driver, og det gjør de med rette. Observe and Report føles på mange måter som en Taxi Driver som prøver å bryte ut av et komedieunivers, både hva plott og stemning angår. Resultatet er den formmessig mest interessante komedien på lenge, som dessverre har blitt feilpromotert og oversett.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s